Brexit en de Nederlandse muziekindustrie (3)

terug

26 februari 2019

Op 29 maart komt er (hoogstwaarschijnlijk) een eind aan de soap die Brexit heet. Wat voor gevolgen heeft het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie voor de Nederlandse (live-) muziekindustrie? Zijn poppodia, festivals en artiesten zich al aan het voorbereiden of kijken ze vooralsnog de kat uit de boom? In deze driedelige serie gaat Entertainment Business op onderzoek uit. 

Het eerste deel vind je hier en het tweede deel hier

Als Groot-Brittannië de EU verlaat, zijn aparte carnetformulieren nodig om de backline in te kunnen voeren en weer mee naar huis te kunnen nemen. In dat scenario wordt het Verenigd Koninkrijk minder aantrekkelijk als livemuziekmarkt. Net zoals de Verenigde Staten, voor veel artiesten het ultieme land om in op te treden, erg onaantrekkelijk wordt als blijkt hoeveel kosten, papierwerk en gedoe er bij komt kijken voordat je überhaupt met je gitaar op het vliegtuig kunt stappen.

“De kans is meer dan groot dat de situatie sterk gaat lijken op het Amerikaanse model, wat er voor zorgt dat meer bands de oversteek niet meer zullen maken”, vertelt Bart van Haare van Dutch Music Exportbureau van Buma Cultuur.

Dat kan op zijn beurt gevolgen hebben voor de Europese strategie van artiesten, bevestigt manager Steijn Koeijvoets. “Engeland is een belangrijke markt voor MY BABY. We hebben jarenlang geïnvesteerd om er voet aan de grond te krijgen. Dat werpt zijn vruchten af; de festivals en zalen waar we optreden, worden bij elke tournee groter. We zijn nu eindelijk op een punt dat er daar geld wordt verdiend met shows dankzij ticketverkoop en gages.”

De Brexit zou in het meest negatieve scenario ervoor kunnen zorgen dat de strategie aangepast wordt. Het Verenigd Koninkrijk wordt dan geen toppriority meer, waardoor de band niet meer twee keer per jaar de Chunnel pakt, maar nog slechts één keer. Koeijvoets: “Als er straks allerlei procedures moeten worden doorlopen, formulieren ingevuld en visa aangevraagd, dan gaat er veel tijd, geld en energie in zitten. Dan moet je gaan bepalen of je extra kosten je investeringen niet tenietdoen en het nog wel zin heeft om die koers te blijven varen. Het zou kunnen dat je dan eerder kiest om niet naar Engeland te gaan en lekker shows in een makkelijker land gaat spelen.”

Lobby van Ed Sheeran
Wat de exacte gevolgen van de Brexit ook zullen zijn, er wordt al hardop nagedacht over maatregelen voor de verschillende scenario’s en waar mogelijk actie ondernemen om zoveel mogelijk van de huidige situatie in stand te houden. Dutch Music Export onderzoekt of het projecten kan organiseren met vaste partners in Groot-Brittannië die meer continuïteit kunnen bieden, om zo de oversteek voor Nederlandse artiesten te vergemakkelijken. In Groot-Brittannië zijn het grote artiesten als Ed Sheeran, Brian Eno en Sting die een lobby voeren tegen de Brexit. In een open brief gericht aan de Britse premier May wijzen ze op de verregaande schade op het gebied van muziekverkoop, toeren, auteursrechtenwetgeving en airplay-inkomsten die de Brexit met zich mee brengt. Volgens de ondertekenaars wordt het Verenigd Koninkrijk een ‘self-built cultural jail’ na de Brexit.

Kommer en kwel
Betekent de Brexit dan alleen kommer- en kwel? Dat niet. “Het enige voordeel van de Brexit is dat de Britse artiesten straks weer iets hebben om liedjes over te zingen” meent Ben Kamsma van Paradiso. Die mening deelt ook Frank Lamers, beleidsmedewerker van de Vereniging Nederlandse Poppodia en –Festivals. “Hopelijk levert de Brexit muziek op met noodzaak. Er gebeurt meer dan genoeg om je vreselijk over op te winden, dacht ik zo. Mijn verwachting is dat het effect van de Brexit op de lange termijn wel mee zal vallen. Vanuit zo veel partijen, hoeken en gaten is er druk om veel te laten zoals het nu is. De afspraken over bijvoorbeeld vrij verkeer van goederen, diensten en personen bestaan met een reden. Daarom denk ik dat op termijn dezelfde of in ieder geval soortgelijk afspraken worden gemaakt en er in de praktijk niet zoveel verandert. Tot die tijd moeten we eerst de troep opruimen waarmee een ouder deel van de Britse, of beter gezegd Engelse, samenleving ons heeft opgezadeld.”

Hoe de Brexit er uit gaat zien, verschilt in de aanloop naar de scheiding per dag. Hoe het er daadwerkelijk uit gaat zien en wat de gevolgen zijn, weten we pas na 29 maart zeker. Of, in goed Engels: wordt vervolgd.

Lees hier meer (Entertainment Business).