Eerste Nederland-België uitwisseling tussen muzikale kansenplatforms Sonar & VI.BE

terug

STEVE en Onkruid gaan de grens over vanwege 1-jarig bestaan platform Sonar

Sonar, hét platform voor muzikaal talent uit Gelderland en Overijssel, bestond op 1 april 2024 precies een jaar. Om dat te vieren, sloegen zij de handen ineen met het Belgische collega-platform VI.BE voor een uitwisseling tussen beide landen. Uit honderden inschrijvingen kozen zij twee veelbelovende acts die deze zomer over en weer de grens over gaan: STEVE en Onkruid.

Op de industry launch tijdens de muziekconferentie Eurosonic Noorderslag 2023 werd het idee voor het eerst gepresenteerd: een Nederlandse versie van het succesvolle VI.BE platform uit België. Al ruim 15 jaar brengt dit platform muzikaal talent op de juiste plekken door concrete speelplekken, airplay en andere kansen te delen op hun website. In licentie met VI.BE is op 1 april 2024 het Nederlandse Sonar-platform gelanceerd, om te beginnen in Gelderland en Overijssel. Met succes: in een jaar tijd zijn er al meer dan 1500 bands, dj’s, producers en acts en 200 organisatoren te vinden op het platform, dat is opgezet door Poppunt Gelderland en Poppunt Overijssel. 

Van Nijmegen tot Gent
Om de eerste verjaardag van het Nederlandse kansenplatform te vieren, slaan Sonar en VI.BE de handen ineen voor de allereerste uitwisseling tussen Nederland en België.Dat muzikanten stonden te springen om de grens over te gaan, bleek al snel na het lanceren van de oproep op beide kansenplatforms. Maar liefst 333 Belgische artiesten schreven zich in om te spelen op het Nederlandse Valkhof Festival. Omgekeerd wilden talloze Nederlandse artiesten graag de speelplek op Boomtown Gent bemachtigen. Uit alle inzendingen maakten de kansenplatforms samen met de betreffende festivals een selectie. 

Onkruid: Arnhemse electropop op Boomtown Gent
Het flamboyante electropopduo Onkruid uit Arnhem speelt dankzij de uitwisseling op woensdag 24 juli tijdens de Gentse Feesten. Het alles-kan-podium wordt die dag gehost door het experimentele label HEIBEL: “We hebben uit de kandidaten van de Sonar-pitch gekozen voor Onkruid. Hun energieke beats en boeiende, speelse teksten zijn perfect om het publiek op HEIBEL @ Boomtown aan het dansen te krijgen. Verder was het heel fijn om alle deelnemers te bekijken, we zijn zeker nog twee acts tegengekomen die we op een toekomstig evenement zouden willen uitnodigen. Erg interessant!”

STEVE: Belgische gekte op het Valkhof Festival
Op zondag 14 juli om 21:00 speelt de Belgische band STEVE op het Valkhof Festival in Nijmegen tijdens de Vierdaagsefeesten 2024. Het trio uit Hasselt laat je kennismaken met een kleurrijk geluidspalet en creëert een wereld vol krankzinnigheid. Met scheurende riffs en snijdende synths brengen ze punk, hiphop en noise samen in een pittig arrangement.

Doe mee!
Draai of speel jij zelf ook en ben je op zoek naar speel-, media- en ontwikkelkansen voor jouw act? Of heb je juist een podium in de aanbieding voor opkomend talent in België of Oost-Nederland? Check dan VI.BE platform en Sonar voor meer info. 

Eerste Nederland-België uitwisseling tussen muzikale kansenplatforms Sonar & VI.BE