Nieuws

Meldpunt NPO heeft effect

Meldpunt NPO heeft effect

Minimumvergoeding voor muzikanten bij NPO-programma’s

Publieke omroepen moeten muzikanten per 1 oktober 2022 een minimumvergoeding betalen voor hun optredens in NPO-programma’s op radio en televisie. Dat heeft de NPO besloten mede naar aanleiding van de uitkomsten van het Meldpunt NPO, dat belangenvereniging BAM! Popauteurs eerder dit jaar lanceerde. Daaruit bleek dat veel muzikanten niets of bijna niets voor hun optredens bij omroepen betaald kregen.

Artiesten en muzikanten worden vaak gevraagd om op te treden in NPO-programma’s, zonder dat zij daarvoor een eerlijke vergoeding betaald krijgen. Vaak durven ze daar niets over te zeggen, uit angst niet meer teruggevraagd te worden. Om het probleem beter in kaart te krijgen, lanceerde artiestenbelangenvereniging BAM! Popauteurs eerder dit jaar het Meldpunt NPO.

Kort na opening van het meldpunt deden meer dan 120 artiesten en muzikanten een melding. Daaruit kwam naar voren dat het overgrote deel van de melders geen enkele vergoeding bleek te hebben ontvangen voor optredens bij toonaangevende radio- en TV-programma’s van de publieke omroep. Daarop is BAM! Popauteurs, evenals de Kunstenbond/Ntb, met de NPO in gesprek gegaan – met het vandaag aangekondigde nieuwe beleid tot gevolg. De omroepen die onder de NPO vallen committeren zich per 1 oktober 2022 aan een vergoeding voor optredende artiesten van 250 euro per muzikant of 1000 euro per band.

Voorzitter van BAM! Popauteurs, Arriën Molema, zegt: “Wij zijn erg blij dat de NPO de resultaten van ons Meldpunt NPO zo serieus heeft genomen. Muzikanten komen uiteraard graag optreden bij de publieke omroep, maar muziek is niet gratis. Daarom is het goed dat de NPO haar verantwoordelijkheid neemt en muzikanten een eerlijke vergoeding gaat betalen.”

BAM! Popauteurs zal de resultaten van het nieuwe beleid blijven monitoren bij haar leden. Begin 2023 volgt een evaluatie van de effecten met de NPO.

POPnl presenteert: Talentontwikkeling: doorbreken in het live circuit

POPnl presenteert: Talentontwikkeling: doorbreken in het live circuit

Op 19 september presenteert POPnl tijdens het Congres Podia, Festivals, Evenementen het panel 'Talentontwikkeling: doorbreken in het live circuit'. 

POPnl, Popronde, Kunstbende en Popsport hebben in het Convenant Talentwikkeling de ambitie uitgesproken om de keten van talentontwikkeling in de popmuziek te versterken en verder te professionaliseren. Centraal hierbij staat de positie van de muzikant. Wat vindt vindt hij/zij/x wat er nodig is om de carrière een vliegende start te geven? Wat zijn de belangrijkste elementen om succesvol te worden? Meters maken is een veelgenoemde voorwaarde tot succes. Maar de kleinere speelplekken staan onder druk, ook door de Fair Practice en Fair Pay discussie. Idealiter hebben we een circuit van kleine zalen waar acts zich kunnen ontwikkelen tot ze genoeg fanbase hebben opgebouwd om de overstap te maken naar de grotere zalen en in de tussentijd door redelijke betalingen ook financieel kunnen bouwen aan hun carrière. Maar de stap vanuit de talentontwikkeling naar een eigen clubtour blijkt een grote horde. We hebben allemaal behoefte aan veel Nederlandse acts die kaarten kunnen verkopen, maar de route om via het live circuit dat op te bouwen is een lastige. Hoe kunnen we met de talentonwikkelaars en de podia en festivals hier stappen maken? Welke investeringen zijn er nodig om nu, post-COVID, ons poptalent tot volle wasdom te laten komen.

Het panel bestaat uit Rita Zipora, Chris Moorman (Popronde) en Erik Delobel (HEDON) en wordt namens POPnl en GRAP geleid door Lars Kelpin.  

Uitslag Steunfonds Muzikantendag Bekend

Uitslag Steunfonds Muzikantendag Bekend

De selectiecommissie van het Steunfonds Muzikantendag heeft bekend gemaakt welke 120 aanvragen zijn gehonoreerd. De volledige lijst met de gehonoreerde acts is hieronder te vinden. Het Steunfonds Muzikantendag feliciteert alle aanvragers waarvan de inzending is gehonoreerd en dankt alle acts die een aanvraag hebben ingestuurd.

Voor het Steunfonds Muzikantendag zijn meer dan 700 aanvragen binnengekomen van talentvolle, jonge makers die aanspraak wilden maken op een werkbijdrage van € 5000,- (vijfduizend euro). Een onafhankelijke selectiecommissie heeft de afgelopen weken de aanvragen beoordeeld. Eind 2022 vindt het Muzikantendag Showcase Festival plaats in de Melkweg te Amsterdam. Een aantal acts die een werkbijdrage hebben ontvangen worden uitgenodigd om het nieuwe repertoire live uit te voeren tijdens dit Showcase Festival.

Gehonoreerde aanvragen:

45ACIDBABIES; Aidan & The Wild; Alice Walther; AMY MIYÚ; Amy Root; Anna Rune; Anna-Rose Clayton; ANNNA; Another Now; Áslaug; Babs; Banji; Beryl Anne; BLANKO; Bongloard; Bony Macaroni; BRAZ; Brooks Journey; Cashmyra; Cero Ismael; Charl Delemarre; Ciao Lucifer; Coloray; CYNN; damy; Dashaeno; Don Melody Club; Dragonfruit; Esther de Jong; Ezgi Köroğlu; Fata Boom; Foxlane; FRIDAY; Future Husband; GOSTO; Gotu Jim; Gyo Kretz; Huub Prins; Inferum; ISABEL; Jacco Wynia; Jessy Yasmeen; Jimmy Diamond; Joe Buck; Josephine Odhil; Joshua J; Joya Mooi; Julia Sabaté; Karmas Bee; Kennedy; Komodo; KRUIDKOEK (Spicecake Chunky); Kubilay Kaya; KUZKO; la loye; Laura Sjin; Laura van Kaam; Leah Rye; Leela Rosa; Leif de Leeuw band; Lena Hessels; Leonard Luka; Linde Schöne; Lorrèn; Loupe; Luka; Luna Morgenstern; M. Lucky; MADOUX; Maida Rose; MAXINE; Mazey Haze; Meis; Melle; Melle Jutte; MINKA; Naaz; Nambyar; Nana M. Rose; Neema Nekesa; néomí; NONCHELANGE; Oliver Pesch; Philine; Pjotr; POM; puntjudith; Queen’s Pleasure; Ramses3000; Remme; Remy Cooper; Rosati; Sarah & Julia; Sarah Neutkens; Satori; Shamis; Silver Lake; Sim Fane; Sowulo; Spill God; Stella; Sterre Weldring; Supermoon; TAPE TOY; Teddy’s Hit; The Ballet Bombs; The Cool Quest; The Visual; Three Little Clouds; Tricklebolt; Tusky; Two and a Half Girl; Vera Bon; Vic Willems; Waltzburg; WIES; Wytiki; XILLAN; Yori Swart; Zoë-Jadha.

Over het Steunfonds Muzikantendag

Via Steunfonds Muzikantendag komen 120 werkbijdragen van € 5.000,- (vijfduizend euro) beschikbaar vanuit het Ministerie van OCW, specifiek voor jonge makers. De werkbijdrage is bedoeld als investering in het creatieve proces zodat nieuwe, originele muziekwerken ontstaan die zonder deze bijdrage niet tot stand zouden zijn gekomen. Jonge muzikanten die hun eigen muziek maken, uitvoeren, in recente jaren zijn afgestudeerd aan muziekopleidingen zoals conservatoria, of al de nodige ervaring hebben opgebouwd, konden een aanvraag indienen voor een werkbijdrage van het Steunfonds Muzikantendag.

Steunfonds Muzikantendag

Uit het Corona gerelateerde steunpakket van het ministerie van OCW komt via het Buma Cultuur-platform ‘De Muzikantendag’ € 600.000,- beschikbaar om jonge makers - muzikanten die hun eigen nummers schrijven - te ondersteunen bij de creatie, vastlegging en/of uitvoering van nieuw werk. Deze regeling is onderdeel van het Steunfonds Rechtensector en is bedoeld om componisten/tekstschrijvers te helpen bij de creatie van nieuwe muziekwerken.

Via Steunfonds Muzikantendag komen 120 werkbijdragen van € 5.000,- (vijfduizend euro) beschikbaar, specifiek voor jonge makers. De werkbijdrage is bedoeld als investering in het creatieve proces zodat nieuwe, originele muziekwerken ontstaan die zonder deze bijdrage niet tot stand zouden zijn gekomen. Jonge muzikanten die hun eigen muziek maken, uitvoeren, in recente jaren zijn afgestudeerd aan muziekopleidingen zoals conservatoria, of al de nodige ervaring hebben opgebouwd, kunnen een aanvraag indienen voor een werkbijdrage van het Steunfonds. Een onafhankelijke beoordelingscommissie bestaande uit professionals uit de muziekindustrie bepaalt welke aanvragen gehonoreerd worden. 

Heb je vragen over het Steunfonds? Bekijk onze FAQ-pagina op www.steunfondsmuzikantendag.nl.

Kick-off 7 mei 2022
De kick-off van dit Steunfonds vindt plaats tijdens de Muzikantendag op zaterdag 7 mei 2022 in de Melkweg in Amsterdam (georganiseerd door Buma, Buma Cultuur en GRAP). Aanvragen voor een werkbijdrage konden vervolgens vanaf zaterdag 21 mei 2022 via de website www.steunfondsmuzikantendag.nl worden ingediend. De inschrijfperiode sloot een maand later op maandag 20 juni 2022. Naar verwachting is eind juli 2022 bekend welke aanvragen door de onafhankelijke commissie zijn geselecteerd. De exacte datum voor de bekendmaking van de gehonoreerde wordt later bekend gemaakt. Op 1 december 2022 vindt ook het Muzikantendag Showcase Festival plaats, tevens in Melkweg Amsterdam. Een aantal acts en artiesten die een werkbijdrage hebben ontvangen worden uitgenodigd om het nieuwe repertoire live uit te voeren tijdens het Showcase Festival.