Brood en Spelen is dé nieuwe podcast voor ambitieuze muzikanten, nieuwsgierige liefhebbers en toevallige voorbijgangers. Host Amber Roner neemt eens in de twee weken de muzikale actualiteiten door. Verwacht boeiende interviews, inhoudelijke tafelgesprekken en de tofste tracks. Brood en Spelen wordt door Lars Kelpin en Jasper van Vugt afgewisseld door Brood en Spelen Backstage, waarin je 1-op-1 interviews hoort met gasten uit de muziekindustrie.
In de vierde aflevering van Brood en Spelen Backstage gaat Jasper van Vugt de diepte in met Lotte Sterk. Waar let zij op bij het signen van nieuwe artiesten? Wat was haar drijfveer om de switch te maken van Massive Music naar Warner? Wat is het verschil tussen een label en een publisher? En hoe kun je als artiest in contact komen met een A&R? Luister HIER naar Brood en Spelen
Tegelijk met de maandelijkse test van het luchtalarm op maandag 7 december, heeft de evenementenbranche opnieuw alarm geslagen. Met een grootschalige actie en de boodschap ‘The show must go on’ (#theshowmustgoon), voert de branche de druk richting de overheid noodgedwongen op.
De Alliantie van Evenementenbouwers en het EventPlatform zijn de initiatiefnemers van de actie. De organisaties vertegenwoordigen de publieks- en zakelijke evenementenbranche. De branche is goed voor ruim 100.000 werkplekken en een directe jaaromzet van 7,4 miljard. De branche is in maart vrijwel volledig tot stilstand gekomen en ziet testevenementen, evenals sneltesten en vaccinaties, als belangrijke stappen voor de herstart van de sector en de mogelijkheden om binnen enkele maanden naar een volledige bezetting terug te gaan.
Jolanda Jansen, woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers: ‘We begrijpen dat er onder de huidige omstandigheden geen grootschalige evenementen kunnen plaatsvinden, maar niet dat we op korte termijn niet aan de slag kunnen met testevenementen. Met de ontwikkelingen op het gebied van sneltesten is de koudwatervrees van het kabinet onbegrijpelijk. We willen dat de politiek zich realiseert dat evenementen in het voorjaar en de zomer van 2021 niet door zullen gaan als er op korte termijn geen toezeggingen worden gedaan en er geen stappen worden gezet. The show must go on.’
De actie wordt ondersteund door het Metropole orkest dat, ter gelegenheid van hun 75-jarig bestaan vorige week een cover opnam van het nummer van Queen ‘The show must go on’. De bijbehorende clip laat, heel treffend, beelden zien van lege theaters, podia en concertzalen.
Eurosonic Noorderslag heeft op donderdag 3 december nieuwe sprekers en panels bekendgemaakt. Tijdens Eurosonic Noorderslag (13 t/m 16 januari 2021) zullen actuele onderwerpen aan bod komen zoals: Impala Presents; What’s Up in Indie Land? en “I am speaking” - Diversity in the Music Industry.
POPnl leden Imke Loeffen en Lars Kelpin zullen een Nederlandstalig panel hosten over talentontwikkeling in covid-19 tijden: Een kans of een verloren generatie? Artiesten van vandaag zullen alleen doorbreken als ze een kans hebben om zich te ontwikkelen, maar wat als die kansen er niet zijn? Als zelfs de gevestigde artiesten moeite hebben om het hoofd boven water te houden.
Pim Kokkeler (Booster Festival, ArtEZ), Janneke Nijhuis (Popradar), Hugo Schaap (3FM), Froukje Bouma (manager S10, Linde Schöne) en Maarten Middendorp (Agents After All) zullen in gesprek gaan tijdens dit panel.
Registeren voor ESNS doe je hier
Waar Popronde haar jaar normaal gesproken afsluit in een bomvolle Melkweg, met de meest opvallende acts uit de selectie wordt het Eindfeest dit jaar digitaal gevierd. Met vijf livestreams vanuit De Melkweg en Het Podium in Hoogeveen ontdek je aankomende zaterdagavond 28 november 25 talentvolle nieuwe acts van Nederlandse bodem.
Het programma van Het Eindfeest is gecureerd door Popronde’s mediapartners. 3voor12, 3FM, OOR, Never Mind The Hype, The Daily Indie, Pinguin Radio, KINK en Hiphop in je Smoel schoven 31 acts uit de selectie naar voren om op Het Eindfeest te spelen. Artiesten die zullen spelen zaterdagavond zijn o.a. ANNNA, Amy Miyú, Socks;SportsSocks, Douwe Doorduin, Mayleaf, Ky, Zulu Green, Mystic, Nobuka, Fitgirl, Kownu, Le Motat, Honingbeer, Halcyon, Juan Juan, Melle en The Heck
Volg de livestream gratis via www.popronde.nl
Hoe wendbaar en weerbaar is de Nederlandse cultuursector? Een vraagstuk dat door de coronacrisis des te urgenter is geworden. Deze week presenteerde de Raad voor Cultuur een nieuw advies genaamd: Onderweg naar overmorgen, over de wendbaarheid en weerbaarheid van de cultuursector aan Ministerie van OCW Ingrid Van Engelshoven. In een live cast presenteert de Raad voor Cultuur inspirerende praktijkvoorbeelden uit de cultuursector en blikt de Raad in een panelinterview terug op de eigen inzet vlak voor en tijdens de corona crisis.
Kijk hier de live cast terug
Download het advies: Onderweg naar overmorgen hier
De aangescherpte maatregelen van de afgelopen twee weken worden niet verlengd. Per donderdag 19 november 00.00 uur gaat Nederland terug naar de situatie van 14 oktober. Dit betekent dat podia hun deuren weer mogen openen voor maximaal 30 bezoekers per zaal, maar zonder horecafunctie. Daarnaast meldt het kabinet dat het dragen van een mondkapje per 1 december verplicht wordt in publieke binnenruimten.
Vind hier versie 10 van het protocol heropening pop-, improvisatie- en jazzpodia
ESNS (Eurosonic Noorderslag) zal in 2021, vanwege de actuele situatie en maatregelen, volledig digitaal plaatsvinden. Het centrale conferentie thema is dan ook: The Road To Recovery.
Onder andere Keith Harris, langdurig manager van Stevie Wonder en voorzitter van de Equality and Diversity Taskforce for the Music Industry, zal in gesprek gaan over gelijkheid en racisme in de muziekindustrie.
Daarnaast is er een keynote-interview aangekondigd met Steve Strange, agent voor Queens of the Stone Age, Eminem en Coldplay, en kijken Tom Windish en Mike Malak (agents van o.a. Billie Eilish en Alt J) verder dan de traditionele rollen in de muziekindustrie. Ook is bevestigd dat de Yourope Members Meetings onderdeel zijn van het programma.
Tickets voor ESNS kosten €50,- en geven je ook na deze 35e editie nog toegang tot het programma en de database.
Registreer je hier
YouTube en andere streamingsdiensten verdienen veel geld aan artiesten. Laat de Tweede Kamer snel de Europese richtlijn voor auteursrechten in Nederland invoeren, zodat artiesten in coronatijd nog iets verdienen.
In 2019 heeft het Europees Parlement de nieuwe Copyright Directive aangenomen, die grote platforms als Youtube en Facebook verlicht om met makers afspraken te maken over vergoedingen voor het gebruik van materiaal waar auteursrecht op rust. Juist in deze tijd is het noodzaak ervoor te zorgen dat deze richtlijn zo snel mogelijk wordt geïmplementeerd in Nederlandse wetgeving.
Lees hier het pleidooi van Arriën Molema (BAM! Popauteurs) en Sem Bakker (Popcoalitie)