Nieuws

Muzikantendag 2024

Muzikantendag 2024

Laat je ontdekken!

De Muzikantendag is terug, en hoe! Zaterdag 1 juni 2024 is het weer tijd voor het kennisdeling- en netwerkevent van de Nederlandse muziekindustrie. Die dag kunnen ambitieuze muzikanten zich laten ontdekken, nieuwe kennis op doen en andere muzikanten en professionals uit de muziekindustrie ontmoeten in onze vertrouwede thuisbasis: Melkweg Amsterdam. Het is dé plek om informatie in te winnen over het professionele leven van een muzikant en de volgende stap te zetten in je carrière. Met een gloednieuw programma bomvol met panels, flitscolleges en clinics kan de beginnende muzikant zijn/haar/hen hart ophalen.

De Muzikantendag is een succesformule gebleken waar we dit jaar, na een uitverkochte editie, niet te veel aan sleutelen qua opzet, maar wel blijven innoveren in de inhoud. Daarmee faciliteert de Muzikantendag de kennisbehoefte van de Nederlandse opkomende artiest met diverse panels over verschillende onderwerpen. Zo is onder meer Music Rights on Tour weer van de partij en hebben we een interessante keynote om de dag mee te openen. In de flitscolleges komen onderwerpen als diversiteit en inclusie, de weg naar Noorderslag en TikTok voorbij. Binnenkort maken we het programma bekend.

Met de belangrijkste mensen van de industrie op één plek is de Muzikantendag de perfecte gelegenheid om je act een kickstart te geven. Kortom: een must visit voor iedere muzikant. Leden van Buma/Stemra kunnen - na registratie bij Buma/Stemra - gratis naar de Muzikantendag. Tickets zijn nu te koop via de website van de Melkweg en 
deze link.
 

Demospreekuren
Ook dit jaar zijn er meer dan 1000 luisterbeurten door muziekprofessionals. Boekers, managers, platenmaatschappijen, journalisten, publishers, pluggers, radiomakers en programmeurs zitten klaar om the next big thing te ontdekken en feedback te geven aan muzikanten, zodat die hun muziek naar een hoger niveau kunnen tillen. 

Met vertegenwoordigers van o.a. Mojo, V2, Sony Music Publishing, Friendly Fire, Warner Chapell Music, NPO 3FM, BMG, Spotify en Popronde hebben we meer dan 70 professionals voor je klaar zitten. De Muzikantendag biedt optimaal de ruimte muziek te pitchen aan de muziekindustrie. De dag wordt zoals altijd afgesloten met het demopanel waarin voor een volle Melkweg diverse demo’s voorbij komen en beoordeeld worden door meerdere professionals vanaf het podium. 


De Muzikantendag wordt gepresenteerd door Buma/Stemra en georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP, in samenwerking met POPnlSenaMusicMakerInterfaceDe BassistGitaristSlagwerkkrantPopronde en de Melkweg.

Muziekconferentie No Man's Land maakt programma compleet

Muziekconferentie No Man's Land maakt programma compleet

Woensdag 6 december in TivoliVredenburg

Op woensdag 6 december staan de bovenzalen van TivoliVredenburg volledig in het teken van de elfde editie van muziekconferentie No Man’s Land, en het showcase evenement in de avond. Met de toevoeging van een hele rits nieuwe namen voor de conferentie, waaronder Blanks, Pitou en Nnelg is het programma nu helemaal compleet. No Man’s Land biedt een programma vol panels, inspiratiesessies, showcases, workshops en spreekuren voor muzikanten, studenten, professionals uit de muzieksector en beleidsmakers.

Het belang van creativiteit
Artiest en multidisciplinaire ondernemer Akwasi gaat in gesprek met makers die ieder hun eigen redenen hebben om een creatieve onderneming te starten. Samen onderzoeken we wat er ten grondslag ligt aan creativiteit, en welke waarde dit heeft voor de sector en de maatschappij als geheel.

Als er één artiest was die met haar geëngageerde stem licht heeft geworpen op seksisme, racisme en misbruik in de muzieksector is dat Sinéad O’Connor. Shishani Vranckx brengt een ode aan O'Connor in de door haar gecureerde sessie ‘Nothing Compares 2 U’. Hierin onderzoeken de panelleden hoe we verder kunnen bewegen richting een voor iedereen toegankelijke sector.

De muzikale cashflow
Met Rocco Hueting (De Staat | Wetenschapper), Anne Breure (Theater Utrecht | Kunsten ’92) en Dennis Stam (Ministerie OCW) bespreken we de cashflow van politiek niveau naar de maker. Op welke manier wordt het geld verdeeld en wat gaat er in de komende tijd veranderen? We kijken hoe we zo solidair mogelijk om kunnen gaan met de beperkte middelen.

Ontwikkelingen en kansen
Op No Man’s Land gaan we verder in op nieuwe ontwikkelingen in de sector. Blanks vertelt hoe hij zijn carrière een boost heeft gegeven via het groeiende muzikale platform YouTube. In Studio Pandora zullen The Live Coaches tijdens No Man’s Land drie live-afleveringen opnemen over ontwikkelingen van hun gelijknamige podcast, met Scott Beekhuizen (Prins S. en de Geit), Pitou en een Q&A met het publiek. Artiest en creatief ondernemer Nnelg gaat in gesprek met de muziekrechtenorganisaties tijdens de Music Rights on Tour. Daarnaast hebben we het tijdens “AI En Creativiteit: Muzikale Revolutie’’ over de opkomst van ChatGPT en de manieren waarop je AI kunt inzetten als tool voor je muzikale carrière.

Muzikaal platform voor nieuw talent
Voor aanstormende artiesten is er weer volop ruimte om nieuwe muziek te presenteren aan professionals uit de muzieksector, tijdens de No Man’s Plug en de FunX Demopitch. Vanaf 19.00 uur kun je tien veelbelovende acts bewonderen tijdens het No Man’s Land Showcase Evenement. Het programma, aangedragen door muziekopleidingen en productiehuizen, bestaat uit Droom Dit, XILLAN, Cloud Cukkoo, Muylike, Hiqpy, Naomi Seine, NABER, puntjudith, Calundé en Rob Feather. De showcases vinden plaats in Cloud Nine en Club Nine in TivoliVredenburg.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.2023nomansland.nl 

No Man's Land presenteert eerste onderdelen programma 2023

No Man's Land presenteert eerste onderdelen programma 2023

Op woensdag 6 december vindt de elfde editie van No Man’s Land plaats in de bovenzalen van TivoliVredenburg in Utrecht. De conferentie bestaat uit panelsessies, workshops, inspiratiesessies, spreekuren en demopanels en biedt een passend programma voor aanstormende en gevestigde artiesten, studenten, muziekindustrieprofessionals en beleidsmakers. 

De conferentie wordt afgetrapt met een keynote van de creatieve duizendpoot Akwasi. Een spraakmakende en inspirerende maker, die zich met zijn werk altijd inzet voor maatschappelijke thema’s. Hij vertelt over zijn makerschap en de drang om dit in te zetten voor een solidaire omgeving. No Man’s Land 2023: Op basis van solidariteit. Met dit als startpunt creëeren we gezamenlijk een omgeving waarin de positie van talentvolle makers centraal staat.

SAMENWERKINGEN ACHTER INDRUKWEKKENDE SHOWS
No Man’s Land verwelkomt het team van Goldband. De managers, boekers en creatives gaan in op de organisatorische zaken rondom een van de snelst groeiende acts van de afgelopen jaren. Verder praat rapper, producer en theatermaker Elmer met Paradiso Melkweg Productiehuis over cross-overs maken binnen de pop. Deze spraakmakende artiest stond vorig jaar al op het showcasefestival van No Man’s Land en heeft optredens op onder andere Lowlands en Pukkelpop achter de rug. Daarnaast krijgen we een inkijk in de Ableton Live set-up van Froukje door toetsenist en musical director Julius van Eijs. Hoe werk je samen richting een show op hoog niveau?

CONCRETE TOOLS VOOR ARTIESTEN EN ASPIRANT MUZIEKPROFESSIONALS
No Man’s Land biedt makers handvatten om zelf aan de slag te gaan. Zo kun je alles leren over het pitchen van je muziek tijdens de crash course Spotify For Artists en leer je onderhandelen over je gage. Verder neemt de Nederlandstalige indiefolkband De Toegift je mee in hun maak- en schrijfproces en biedt Music Declares Emergency praktische tips over hoe je als artiest of muziekindustrieprofessional je ecologische voetafdruk kunt verkleinen. 

SHOWCASES EN NIEUW TALENT
Tijdens de dag is er ook ruimte voor nieuw, authentiek talent. Je kunt je laten fascineren door de VR-installatie van Nemo Vos en de warme R&B en soul-sound van de Soedanees-Nederlandse artiest Hatoon. Ook onderzoeken we de verschillende routes voor talentontwikkeling en kijken we naar hoe we het veld beter kunnen inrichten voor de artiesten van de toekomst. Aansluitend op de conferentie kun je de tien meest veelbelovende acts van 2023 bewonderen tijdens het No Man’s Land Showcase Evenement. 

Binnenkort wordt de rest van het programma en de artiesten bekendgemaakt. Tickets zijn verkrijgbaar via www.2023nomansland.nl | Young Professional Tickets (t/m 25 jaar) kosten €25,00 en Regular Tickets kosten €35,00. Voor het Showcase Evenement zijn er ook aparte tickets verkrijgbaar, deze kosten €10,00.

Foto: Nathan Reinds

Programma Congres Podia Festivals Evenementen bekend

Programma Congres Podia Festivals Evenementen bekend

Blokkenschema online

Op maandag 18 september vindt voor de 5e keer het Congres Podia Festival Evenementen plaats in de Tivoli Vredenburg in Utrecht. Vanaf vandaag is het volledige programma en het blokkenschema te vinden op de website van het congres. Klik hier voor het blokkenschema. 

Het congres wordt plenair geopend door Dichter des Vaderlands: Babs Gons en met een keynote door Derk Loorbach

Dichteres Babs Gons is vanaf september 2023 twee jaar lang Dichter des Vaderlands. Babs is dichter, schrijver en host. Ze opent het congres met een ode aan de sector. Door de maatschappelijke betrokkenheid en urgentie die uit haar werk spreekt wordt Babs ook regelmatig gevraagd haar werk te voor te dragen tijdens festivals, literaire programma's, in musea, debatcentra en bibliotheken. Ze draagt voor op radio en televisie en reist met haar werk de wereld rond. Lees hier meer over Babs Gons.

Keynote door Derk Loorbach
Derk Loorbach is directeur van DRIFT en hoogleraar sociaal-economische transities aan Erasmus Universiteit. Derk is een van de grondleggers van de transitiemanagement-aanpak als een nieuwe manier van governance voor duurzame ontwikkeling. Hij was ook betrokken bij het advies 'Cultuur Natuurlijk' van de Raad voor Cultuur dat in juni 2023 werd gepubliceerd. Derk stelt dat we alleen door een nieuwe manier van denken, werken en organiseren komen we tot een duurzame wereld. Ook in de live muziekwereld is een omslag noodzakelijk, maar de overgang naar een duurzame sector komt moeizaam op gang. Volgens Derk komt dat doordat we vast zitten in onze bestaande systemen en routines. Beleid is er vaak op gericht om de huidige systemen beter (of minder slecht) te maken. Toch moeten we volgens Derk uit "onze collectieve comfortzone" en op zoek naar nieuwe manieren van denken, werken en organiseren.

Het Congres Podia Festivals Evenementen is er voor iedereen die de Nederlandse live (pop)muziekwereld een warm hart toedraagt. Bijvoorbeeld: alle medewerkers van organisatoren, festivals, podia boekers, promoters, bestuurders, beleidsmakers, muzikantenmanagers, fondsen, toeleveranciers en studenten.