Exportwaarde Nederlandse popmuziek stijgt

terug

13 januari 2015

Uit de exportcijfers, die zaterdag tijdens Eurosonic Noorderslag worden gepresenteerd, blijkt dat de groei in 2013 ten opzichte van 2012 met 21 procent is gestegen. In 2013 kwam de totale exportwaarde neer op ruim 158,8 miljoen euro.

In 2012 steeg de exportwaarde nog met 31 procent. De exportwaarde steeg in 2013 wel maar bedraagt een procentueel minder sterke groei. In een reactie tegenover het ANP stelt Frank Helmink van Buma Cultuur dat de cijfers bewijzen dat door de subsidiestop artiesten meer ondernemend gezind zijn. “Kijkend naar de dance, waar iedereen subsidieloos doorbreekt, dringt het door dat het puur uitdelen van geld niet helpt. Muzikanten zien steeds beter dat men het zelf moet doen.”

Dance vertegenwoordigt dan ook met een waarde van 110 miljoen euro het leeuwendeel van de totale export in 2013. Binnen de totaalwaarde is dance nog steeds een groeiende tak ten opzichte van andere genres.

Sieb Kroeske presenteert zaterdag, namens onderzoeksbureau Perfect & More, om 13:30 uur de volledige cijfers tijdens de Eurosonic Noorderslag-conferentie in De Oosterpoort.