Nieuws

Nieuwe directeur Popradar

Nieuwe directeur Popradar

Per 1 oktober 2024 wordt Gemma Jelier de nieuwe directeur van Popradar Den Haag. Ze volgt interim-directeur Bert Winter op, die de organisatie de afgelopen tijd heeft geleid. Popradar, een toonaangevende speler binnen de Haagse popscene, ziet in Jelier de ideale persoon om de organisatie naar een nieuw hoofdstuk te leiden.

Met haar rijke ervaring in de culturele sector en haar bewezen leiderschap, brengt Jelier een frisse visie naar Popradar. Momenteel is zij directeur-bestuurder van Korzo, een internationaal gerenommeerd theater en creatief producent in Den Haag. In haar nieuwe rol bij Popradar zal Jelier verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling, bedrijfsvoering en resultaten van de organisatie. Ze zal samen met het team van Popradar een duidelijke koers uitzetten voor de toekomst van de organisatie.

"Gemma Jelier heeft de juiste combinatie van visie en daadkracht om Popradar verder te ontwikkelen," aldus Gino Langer, voorzitter van het bestuur van Popradar. "Haar ervaring en netwerk in de culturele sector, gecombineerd met haar vermogen om mensen te verbinden, maken haar de perfecte persoon om onze organisatie naar nieuwe hoogten te brengen."

Popradar staat voor een aantal belangrijke uitdagingen in de komende jaren, waaronder het versterken van de positie in de Haagse markt en het aanboren van nieuwe financieringsbronnen. Met een recent herstelplan en een meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2025 - 2028 heeft Popradar de basis gelegd voor een duurzame toekomst. Jelier zal een cruciale rol spelen in het realiseren van deze plannen en het verder profileren van Popradar binnen de Haagse en nationale popscene.

Jelier heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd in de culturele sector. Sinds 2018 staat ze aan het hoofd van Korzo, waar ze innovatieve projecten initieerde en talentvolle makers de ruimte bood om zich te ontwikkelen. Dit jaar werd ze bovendien benoemd tot voorzitter van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Jelier brengt ruime ervaring mee uit diverse culturele velden, waaronder het onderwijs (ArtEZ), festivals zoals Huis en Festival a/d Werf en Springdance, en diverse commissies en bestuursfuncties. Haar brede netwerk en expertise in cultureel ondernemerschap zullen van grote waarde zijn voor Popradar.

Gemma Jelier reageert enthousiast op haar benoeming: "Popradar is een inspirerende plek waar Haagse muzikanten van alle niveaus kunnen groeien. Ik kijk ernaar uit om samen met het team, partners en de gemeente verder te bouwen aan een sterke en levendige popscene in Den Haag, stad van Vrede, Recht en POPMUZIEK."

Over Popradar Den Haag

Popradar is een belangrijk centrum voor de ontwikkeling van popmuziek in Den Haag. Met 20 repetitieruimtes, een professionele geluidsstudio, diverse muziekscholen en les- en presentatieruimtes, biedt Popradar een unieke omgeving voor Haags muziektalent. Jaarlijks organiseert Popradar samen met partners de Haagse Popweek en tal van andere evenementen voor muzikanten en muziekliefhebbers. Met een sterke focus op talentontwikkeling, biedt Popradar muzikanten de ondersteuning die zij nodig hebben om hun carrière te lanceren en te laten groeien.

Eerste Nederland-België uitwisseling tussen muzikale kansenplatforms Sonar & VI.BE

Eerste Nederland-België uitwisseling tussen muzikale kansenplatforms Sonar & VI.BE

STEVE en Onkruid gaan de grens over vanwege 1-jarig bestaan platform Sonar

Sonar, hét platform voor muzikaal talent uit Gelderland en Overijssel, bestond op 1 april 2024 precies een jaar. Om dat te vieren, sloegen zij de handen ineen met het Belgische collega-platform VI.BE voor een uitwisseling tussen beide landen. Uit honderden inschrijvingen kozen zij twee veelbelovende acts die deze zomer over en weer de grens over gaan: STEVE en Onkruid.

Op de industry launch tijdens de muziekconferentie Eurosonic Noorderslag 2023 werd het idee voor het eerst gepresenteerd: een Nederlandse versie van het succesvolle VI.BE platform uit België. Al ruim 15 jaar brengt dit platform muzikaal talent op de juiste plekken door concrete speelplekken, airplay en andere kansen te delen op hun website. In licentie met VI.BE is op 1 april 2024 het Nederlandse Sonar-platform gelanceerd, om te beginnen in Gelderland en Overijssel. Met succes: in een jaar tijd zijn er al meer dan 1500 bands, dj’s, producers en acts en 200 organisatoren te vinden op het platform, dat is opgezet door Poppunt Gelderland en Poppunt Overijssel. 

Van Nijmegen tot Gent
Om de eerste verjaardag van het Nederlandse kansenplatform te vieren, slaan Sonar en VI.BE de handen ineen voor de allereerste uitwisseling tussen Nederland en België.Dat muzikanten stonden te springen om de grens over te gaan, bleek al snel na het lanceren van de oproep op beide kansenplatforms. Maar liefst 333 Belgische artiesten schreven zich in om te spelen op het Nederlandse Valkhof Festival. Omgekeerd wilden talloze Nederlandse artiesten graag de speelplek op Boomtown Gent bemachtigen. Uit alle inzendingen maakten de kansenplatforms samen met de betreffende festivals een selectie. 

Onkruid: Arnhemse electropop op Boomtown Gent
Het flamboyante electropopduo Onkruid uit Arnhem speelt dankzij de uitwisseling op woensdag 24 juli tijdens de Gentse Feesten. Het alles-kan-podium wordt die dag gehost door het experimentele label HEIBEL: “We hebben uit de kandidaten van de Sonar-pitch gekozen voor Onkruid. Hun energieke beats en boeiende, speelse teksten zijn perfect om het publiek op HEIBEL @ Boomtown aan het dansen te krijgen. Verder was het heel fijn om alle deelnemers te bekijken, we zijn zeker nog twee acts tegengekomen die we op een toekomstig evenement zouden willen uitnodigen. Erg interessant!”

STEVE: Belgische gekte op het Valkhof Festival
Op zondag 14 juli om 21:00 speelt de Belgische band STEVE op het Valkhof Festival in Nijmegen tijdens de Vierdaagsefeesten 2024. Het trio uit Hasselt laat je kennismaken met een kleurrijk geluidspalet en creëert een wereld vol krankzinnigheid. Met scheurende riffs en snijdende synths brengen ze punk, hiphop en noise samen in een pittig arrangement.

Doe mee!
Draai of speel jij zelf ook en ben je op zoek naar speel-, media- en ontwikkelkansen voor jouw act? Of heb je juist een podium in de aanbieding voor opkomend talent in België of Oost-Nederland? Check dan VI.BE platform en Sonar voor meer info. 

The Pitch

The Pitch

De nieuwe Muziekhub van West-Nederland

GoWest! is de nieuwe Muziekhub van West-Nederland: een samenwerkingsverband tussen toonaangevende popkoepels, festivals, podia, oefencentra, popopleidingen, kennisinstellingen, media en makers. Wat we doen? In het nieuwe project The Pitch werken we aan de ondersteuning van jonge makers zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Zo werken we samen aan een bloeiende hiphopscene in de regio’s Zuid-Holland en Noord-Holland. Met dit regio-overschrijdende samenwerkingsverband voor hiphop talent, zangers, mc’s en producers m/v/x in West-Nederland, maken ambitieuze en onderscheidende makers in deze scene kans op een uniek 1-jarig coaching-traject op maat. 

Why?
Wij geloven in talent. Ook draagt de groei van jonge muzikanten bij aan de algehele bloei en professionalisering van de muziekscene in onze regio. Een regio waar tot dusver iedereen autonoom moet opereren en er nauwelijks bovenregionale samenwerkingsverbanden tot stand zijn gekomen. Tot nu: MuziekHub GoWest! wil met The Pitch een professionaliseringsslag maken door diverse activiteiten en doorstroommogelijkheden aan te bieden, waarin talentvolle muzikanten hun plek krijgen en zich kunnen doorontwikkelen.

When?
Alle partners binnen The Pitch organiseren kennis- en netwerkevents. Het eerste kennisevent, over de marketing van releases, vindt plaats op 20 mei in De Doelen (georganiseerd door Popunie). Daarnaast zijn er events over onder meer artist branding en muziekrechten. Check onze agenda voor alle evenementen.

How?
The Pitch beslaat een traject dat is opgebouwd uit drie onderdelen: de selectiefase, ontwikkelfase en presentatbiefase. 

  1. De selectiefase: waarin we op zoek gaan naar de grootste talenten uit de hiphopscene uit West-Nederland. Dat doen we op verschillende manieren. Naast diverse lokale wervingstrajecten en masterclasses, vindt voor kandidaat-deelnemers in heel de regio op 9 juni het interregionale The Pitch XL plaats in de Melkweg (Amsterdam). Hier krijgen potentierijke makers de kans hun demo een-op-een te pitchen bij industrieprofessionals en hun kennis te verreiken met informatie over diverse onderwerpen als streaming, projectsubsidie en contractonderhandelingen.
  2. De ontwikkelfase; waarin 10 geselecteerde acts (5 uit elke provincie) aan de hand van een door hun zelf opgesteld ontwikkelplan een individueel coachings- en begeleidingstraject krijgen van minimaal één jaar. Het traject bestaat uit twee sporen: artistiek en zakelijk. Elke act wordt individueel begeleid en ontvangt een werkbudget van € 10.000,-, dat in samenspraak met de coach wordt ingezet.
  3. De presentatiefase: waarin de geselecteerde acts zichzelf presenteren met nieuwe recordings en optredens op gerenommeerde podia en festivals.

Go West is een samenwerkingsverband tussen de popkoepels met talentontwikkeling als (kern)taak: Popunie (Rotterdam en Zuid-Holland), Popradar (Den Haag), GRAP (Amsterdam), NH-Pop (Noord-Holland), het hiphop kenniscentrum en platform Aight (Haaglanden) en het presentatiepodium Melkweg (Amsterdam).  

Muzikantendag 2024

Muzikantendag 2024

Laat je ontdekken!

De Muzikantendag is terug, en hoe! Zaterdag 1 juni 2024 is het weer tijd voor het kennisdeling- en netwerkevent van de Nederlandse muziekindustrie. Die dag kunnen ambitieuze muzikanten zich laten ontdekken, nieuwe kennis op doen en andere muzikanten en professionals uit de muziekindustrie ontmoeten in onze vertrouwede thuisbasis: Melkweg Amsterdam. Het is dé plek om informatie in te winnen over het professionele leven van een muzikant en de volgende stap te zetten in je carrière. Met een gloednieuw programma bomvol met panels, flitscolleges en clinics kan de beginnende muzikant zijn/haar/hen hart ophalen.

De Muzikantendag is een succesformule gebleken waar we dit jaar, na een uitverkochte editie, niet te veel aan sleutelen qua opzet, maar wel blijven innoveren in de inhoud. Daarmee faciliteert de Muzikantendag de kennisbehoefte van de Nederlandse opkomende artiest met diverse panels over verschillende onderwerpen. Zo is onder meer Music Rights on Tour weer van de partij en hebben we een interessante keynote om de dag mee te openen. In de flitscolleges komen onderwerpen als diversiteit en inclusie, de weg naar Noorderslag en TikTok voorbij. Binnenkort maken we het programma bekend.

Met de belangrijkste mensen van de industrie op één plek is de Muzikantendag de perfecte gelegenheid om je act een kickstart te geven. Kortom: een must visit voor iedere muzikant. Leden van Buma/Stemra kunnen - na registratie bij Buma/Stemra - gratis naar de Muzikantendag. Tickets zijn nu te koop via de website van de Melkweg en 
deze link.
 

Demospreekuren
Ook dit jaar zijn er meer dan 1000 luisterbeurten door muziekprofessionals. Boekers, managers, platenmaatschappijen, journalisten, publishers, pluggers, radiomakers en programmeurs zitten klaar om the next big thing te ontdekken en feedback te geven aan muzikanten, zodat die hun muziek naar een hoger niveau kunnen tillen. 

Met vertegenwoordigers van o.a. Mojo, V2, Sony Music Publishing, Friendly Fire, Warner Chapell Music, NPO 3FM, BMG, Spotify en Popronde hebben we meer dan 70 professionals voor je klaar zitten. De Muzikantendag biedt optimaal de ruimte muziek te pitchen aan de muziekindustrie. De dag wordt zoals altijd afgesloten met het demopanel waarin voor een volle Melkweg diverse demo’s voorbij komen en beoordeeld worden door meerdere professionals vanaf het podium. 


De Muzikantendag wordt gepresenteerd door Buma/Stemra en georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP, in samenwerking met POPnlSenaMusicMakerInterfaceDe BassistGitaristSlagwerkkrantPopronde en de Melkweg.

Muziekconferentie No Man's Land maakt programma compleet

Muziekconferentie No Man's Land maakt programma compleet

Woensdag 6 december in TivoliVredenburg

Op woensdag 6 december staan de bovenzalen van TivoliVredenburg volledig in het teken van de elfde editie van muziekconferentie No Man’s Land, en het showcase evenement in de avond. Met de toevoeging van een hele rits nieuwe namen voor de conferentie, waaronder Blanks, Pitou en Nnelg is het programma nu helemaal compleet. No Man’s Land biedt een programma vol panels, inspiratiesessies, showcases, workshops en spreekuren voor muzikanten, studenten, professionals uit de muzieksector en beleidsmakers.

Het belang van creativiteit
Artiest en multidisciplinaire ondernemer Akwasi gaat in gesprek met makers die ieder hun eigen redenen hebben om een creatieve onderneming te starten. Samen onderzoeken we wat er ten grondslag ligt aan creativiteit, en welke waarde dit heeft voor de sector en de maatschappij als geheel.

Als er één artiest was die met haar geëngageerde stem licht heeft geworpen op seksisme, racisme en misbruik in de muzieksector is dat Sinéad O’Connor. Shishani Vranckx brengt een ode aan O'Connor in de door haar gecureerde sessie ‘Nothing Compares 2 U’. Hierin onderzoeken de panelleden hoe we verder kunnen bewegen richting een voor iedereen toegankelijke sector.

De muzikale cashflow
Met Rocco Hueting (De Staat | Wetenschapper), Anne Breure (Theater Utrecht | Kunsten ’92) en Dennis Stam (Ministerie OCW) bespreken we de cashflow van politiek niveau naar de maker. Op welke manier wordt het geld verdeeld en wat gaat er in de komende tijd veranderen? We kijken hoe we zo solidair mogelijk om kunnen gaan met de beperkte middelen.

Ontwikkelingen en kansen
Op No Man’s Land gaan we verder in op nieuwe ontwikkelingen in de sector. Blanks vertelt hoe hij zijn carrière een boost heeft gegeven via het groeiende muzikale platform YouTube. In Studio Pandora zullen The Live Coaches tijdens No Man’s Land drie live-afleveringen opnemen over ontwikkelingen van hun gelijknamige podcast, met Scott Beekhuizen (Prins S. en de Geit), Pitou en een Q&A met het publiek. Artiest en creatief ondernemer Nnelg gaat in gesprek met de muziekrechtenorganisaties tijdens de Music Rights on Tour. Daarnaast hebben we het tijdens “AI En Creativiteit: Muzikale Revolutie’’ over de opkomst van ChatGPT en de manieren waarop je AI kunt inzetten als tool voor je muzikale carrière.

Muzikaal platform voor nieuw talent
Voor aanstormende artiesten is er weer volop ruimte om nieuwe muziek te presenteren aan professionals uit de muzieksector, tijdens de No Man’s Plug en de FunX Demopitch. Vanaf 19.00 uur kun je tien veelbelovende acts bewonderen tijdens het No Man’s Land Showcase Evenement. Het programma, aangedragen door muziekopleidingen en productiehuizen, bestaat uit Droom Dit, XILLAN, Cloud Cukkoo, Muylike, Hiqpy, Naomi Seine, NABER, puntjudith, Calundé en Rob Feather. De showcases vinden plaats in Cloud Nine en Club Nine in TivoliVredenburg.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.2023nomansland.nl