Ben jij artiest en maak je je zorgen over de klimaatcrisis? En heb je moeite om je daar publiekelijk over uit te spreken? Bijvoorbeeld omdat je er te weinig van weet of omdat je kritiek verwacht vanuit je following of de media? Dan hebben we belangrijk nieuws voor je!
Music Declares Emergency Nederland, de Popcoalitie en de Tolhuistuin Amsterdam hebben samen een mediatraining ontwikkeld waarin we het gesprek over de klimaatcrisis openen. Met en voor artiesten uit de Nederlandse muziekindustrie bespreken ze in een safe space:
De eerste editie van de mediatraining vindt plaats op 30 januari in het Tuinhuis van de Tolhuistuin in Amsterdam en duurt van 20:00 – 21:30. De inloop is vanaf 19:45. Er is plek voor maximaal 25 deelnemers en deelname is gratis, dus wacht niet te lang met je opgeven. Mail naar mdethenetherlands@gmail.com en spread the word!
De inschrijvingen voor het grootste rondreizende festival van Nederland zijn weer geopend! Wil jij stappen maken met je muziek? Tourervaring opdoen? Een groter publiek bereiken, ook buiten je eigen regio? Schrijf je dan in voor de Popronde 2023.
De Popronde is een reizend festival dat elk najaar gedurende 12 weken plaatsvindt. In 2023 vinden er van 9 september tot en met 25 november ieder weekend Poprondes plaats in de 42 Popronde steden. Popronde strijkt op de donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag telkens neer in een andere stad. Artiesten als WIES, Babs, RONDÉ, Meau, CLOUDSURFERS, GUYY, Marathon en vele andere deden al mee aan de Popronde.
Inschrijven kan t/m 1 maart. Meer informatie vind je op popronde.nl
Foto: Jessie Kamp
De Week van het Nederlands Poptalent is terug! In de eerste week van december staat het Nederlandse muziektalent in het middelpunt van de aandacht! Jonge makers zijn een onmisbare schakel in het Nederlandse poplandschap. Ze innoveren, verkennen, proberen, entertainen en groeien uit tot de grote namen van de toekomst. Om ook dit jaar extra aandacht te vragen voor het belang van talentontwikkeling in de popsector, zetten Muzikantendag, Popronde en No Man’s Land voor de tweede keer gezamenlijk poptalent in de spotlights en roepen we de eerste week van december (1 t/m 7) uit tot de Week van het Nederlands Poptalent.
Als eerste op het programma staat de Muzikantennacht: Steunfonds Muzikantendag. Een avond waar dertien acts die een werkbijdrage hebben ontvangen zich presenteren aan publiek met hun nieuwe werk. Benieuwd naar de rest van het programma? Bekijk dan de websites van Muzikantendag, No Man’s Land en Popronde voor meer info.
Ook in het nieuwe jaar is het mogelijk om je shows aan te melden voor het Nationaal Podiumplan. De start van het aanmelden voor shows tussen Q1 2023 (1 januari - 31 maart 2023) opent rond 1 november.
Artiesten moeten er rekening mee houden dat voor Q2 (2023) en verder nog geen structurele financiering is gevonden. Medio februari 2023 wordt meer nieuws hierover via de website en de social media van het Nationaal Podiumplan bekend gemaakt. Tot die tijd kunnen dus geen concerten voor Q2 en verder in het systeem aangemeld worden.
Meer informatie over het Nationaal Podiumplan en het aanmelden van je shows vind je op nationaalpodiumplan.nl.
Over het Nationaal Podiumplan:
Het Nationaal Podiumplan wil een fundamentele bijdrage leveren aan de Nederlandse muziekcultuur.Dit door de ‘humuslaag’ van kleine essentiële podia met een pop-, jazz- en wereldmuziekprogrammering te verstevigen en te verduurzamen voor zowel het publiek als voor de musici.
Hierbij wil het NPP stimuleren dat professionele musici een eerlijke betaling kunnen ontvangen voor hun prestaties (volgens Fair Pay maatstaven).
Op donderdag 1 december 2022 is de Muzikantennacht: dé showcase avond van het Steunfonds Muzikantendag in de Melkweg te Amsterdam. Deze avond presenteren een aantal acts die een werkbijdrage hebben ontvangen zich, met mogelijk ook hun nieuwe live repertoire! De toegang tot de Muzikantennacht is helemaal gratis. De deuren openen om 18:00 uur en de eerste act start om 18:45. De eerste namen op het programma van de Muzikantennacht zijn: WIES, Gotu Jim, TAPE TOY, Waltzburg, Josephine Odhil, Julia Sabaté en la loye. Binnenkort maakt de organisatie de volledige programmering bekend.
Over het Steunfonds Muzikantendag
Via Steunfonds Muzikantendag zijn 120 werkbijdragen van € 5.000,- (vijfduizend euro) beschikbaar gekomen vanuit het Ministerie van OCW, specifiek voor jonge makers. De werkbijdrage is bedoeld als investering in het creatieve proces zodat nieuwe, originele muziekwerken ontstaan die zonder deze bijdrage niet tot stand zouden zijn gekomen. Jonge muzikanten die hun eigen muziek maken, uitvoeren, in recente jaren zijn afgestudeerd aan muziekopleidingen zoals conservatoria, of al de nodige ervaring hebben opgebouwd, konden een aanvraag indienen voor een werkbijdrage van het Steunfonds Muzikantendag.
Meer informatie over het Steunfonds Muzikantendag en de Muzikantennacht vind je op www.steunfondsmuzikantendag.nl.
Na succesvolle edities is het weer mogelijk om je shows aan te melden voor het Nationaal Podiumplan. Na een extreem succesvol derde kwartaal, waar het Nationaal Podiumplan zoveel aanmeldingen ontvingen dat ze geen nieuwe shows meer konden accepteren, is er budget vrijgekomen voor de rest van het jaar. Artiesten kunnen vanaf heden hun shows aanmdelden die plaatsvinden tussen 1 oktober tot en met 31 december 2022.
Daarnaast wordt er op dit moment wordt er keihard gewerkt en gelobbyd om ook in 2023 door te kunnen gaan. Hoe de regeling er dan uit gaat zien wordt op de website en social media van het Nationaal Podiumplan bekend gemaakt.
Over het Nationaal Podiumplan:
Het Nationaal Podiumplan wil een fundamentele bijdrage leveren aan de Nederlandse muziekcultuur.Dit door de ‘humuslaag’ van kleine essentiële podia met een pop-, jazz- en wereldmuziekprogrammering te verstevigen en te verduurzamen voor zowel het publiek als voor de musici.
Hierbij wil het NPP stimuleren dat professionele musici een eerlijke betaling kunnen ontvangen voor hun prestaties (volgens Fair Pay maatstaven).
Publieke omroepen moeten muzikanten per 1 oktober 2022 een minimumvergoeding betalen voor hun optredens in NPO-programma’s op radio en televisie. Dat heeft de NPO besloten mede naar aanleiding van de uitkomsten van het Meldpunt NPO, dat belangenvereniging BAM! Popauteurs eerder dit jaar lanceerde. Daaruit bleek dat veel muzikanten niets of bijna niets voor hun optredens bij omroepen betaald kregen.
Artiesten en muzikanten worden vaak gevraagd om op te treden in NPO-programma’s, zonder dat zij daarvoor een eerlijke vergoeding betaald krijgen. Vaak durven ze daar niets over te zeggen, uit angst niet meer teruggevraagd te worden. Om het probleem beter in kaart te krijgen, lanceerde artiestenbelangenvereniging BAM! Popauteurs eerder dit jaar het Meldpunt NPO.
Kort na opening van het meldpunt deden meer dan 120 artiesten en muzikanten een melding. Daaruit kwam naar voren dat het overgrote deel van de melders geen enkele vergoeding bleek te hebben ontvangen voor optredens bij toonaangevende radio- en TV-programma’s van de publieke omroep. Daarop is BAM! Popauteurs, evenals de Kunstenbond/Ntb, met de NPO in gesprek gegaan – met het vandaag aangekondigde nieuwe beleid tot gevolg. De omroepen die onder de NPO vallen committeren zich per 1 oktober 2022 aan een vergoeding voor optredende artiesten van 250 euro per muzikant of 1000 euro per band.
Voorzitter van BAM! Popauteurs, Arriën Molema, zegt: “Wij zijn erg blij dat de NPO de resultaten van ons Meldpunt NPO zo serieus heeft genomen. Muzikanten komen uiteraard graag optreden bij de publieke omroep, maar muziek is niet gratis. Daarom is het goed dat de NPO haar verantwoordelijkheid neemt en muzikanten een eerlijke vergoeding gaat betalen.”
BAM! Popauteurs zal de resultaten van het nieuwe beleid blijven monitoren bij haar leden. Begin 2023 volgt een evaluatie van de effecten met de NPO.