Nieuws

Steunfonds Muzikantendag

Uit het Corona gerelateerde steunpakket van het ministerie van OCW komt via het Buma Cultuur-platform ‘De Muzikantendag’ € 600.000,- beschikbaar om jonge makers - muzikanten die hun eigen nummers schrijven - te ondersteunen bij de creatie, vastlegging en/of uitvoering van nieuw werk. Deze regeling is onderdeel van het Steunfonds Rechtensector en is bedoeld om componisten/tekstschrijvers te helpen bij de creatie van nieuwe muziekwerken.

Via Steunfonds Muzikantendag komen 120 werkbijdragen van € 5.000,- (vijfduizend euro) beschikbaar, specifiek voor jonge makers. De werkbijdrage is bedoeld als investering in het creatieve proces zodat nieuwe, originele muziekwerken ontstaan die zonder deze bijdrage niet tot stand zouden zijn gekomen. Jonge muzikanten die hun eigen muziek maken, uitvoeren, in recente jaren zijn afgestudeerd aan muziekopleidingen zoals conservatoria, of al de nodige ervaring hebben opgebouwd, kunnen een aanvraag indienen voor een werkbijdrage van het Steunfonds. Een onafhankelijke beoordelingscommissie bestaande uit professionals uit de muziekindustrie bepaalt welke aanvragen gehonoreerd worden. 

Heb je vragen over het Steunfonds? Bekijk onze FAQ-pagina op www.steunfondsmuzikantendag.nl.

Kick-off 7 mei 2022
De kick-off van dit Steunfonds vindt plaats tijdens de Muzikantendag op zaterdag 7 mei 2022 in de Melkweg in Amsterdam (georganiseerd door Buma, Buma Cultuur en GRAP). Aanvragen voor een werkbijdrage konden vervolgens vanaf zaterdag 21 mei 2022 via de website www.steunfondsmuzikantendag.nl worden ingediend. De inschrijfperiode sloot een maand later op maandag 20 juni 2022. Naar verwachting is eind juli 2022 bekend welke aanvragen door de onafhankelijke commissie zijn geselecteerd. De exacte datum voor de bekendmaking van de gehonoreerde wordt later bekend gemaakt. Op 1 december 2022 vindt ook het Muzikantendag Showcase Festival plaats, tevens in Melkweg Amsterdam. Een aantal acts en artiesten die een werkbijdrage hebben ontvangen worden uitgenodigd om het nieuwe repertoire live uit te voeren tijdens het Showcase Festival.

Joshua Nolet wint 't Gouden Tulpje

Joshua Nolet wint 't Gouden Tulpje

BAM! Popauteurs heeft op donderdag 3 maart ’t Gouden Tulpje uitgereikt aan zanger Joshua Nolet (Chef’Special). ’t Gouden Tulpje is een award die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon die zich de afgelopen periode uitzonderlijk heeft ingezet voor de Nederlandse popmuziek en voor popmuzikanten in het bijzonder. De award is in het leven geroepen door BAM! Popauteurs, en met de uitreiking wil de belangenvereniging aandacht vragen voor de positie van popmuziek binnen het cultuurbeleid.

Joshua heeft zich vorig jaar, tijdens de Zandvoortse Formule 1-race, zeer bevlogen uitgesproken over het bizarre gemak waarmee artiesten worden gevraagd om onbetaald op te komen treden. Hiermee brak hij een zeer relevante discussie open over fair pay. De argumenten die artiesten vaak te horen krijgen (“Je vindt het toch leuk om te doen?”, “Ja maar, er komen dan wel duizenden mensen die je zien optreden!”, “Ik kan je niet betalen, maar je wel een gratis toegangskaartje aanbieden.”) tonen aan dat het maken en uitvoeren van muziek vaak nog steeds als een hobby wordt gezien. In zijn video maakt Joshua duidelijk dat optreden een vak is en dat bands en artiesten vaak goedlopende bedrijven zijn waar vele andere zzp-ers (crew, technici, boekers, etc) ook weer van afhankelijk zijn. Door het filmpje van Joshua was er ruimschoots aandacht in de landelijke pers en media voor de moeilijke positie waarin artiesten zich bevinden.

Onder andere hierdoor zijn er nu rondetafelgesprekken in de sector om richtlijnen en overeenkomsten op te stellen voor fair pay. Joshua Nolet heeft niet alleen de sector een stuk verder gebracht in deze discussie, maar ook aan de buitenwereld inzichtelijk gemaakt waar professionele muzikanten en artiesten veelvuldig mee te maken hebben. Daarnaast vestigde Joshua door zijn pleidooi nogmaals terecht de aandacht op de ongelijke behandeling van de cultuursector in de corona-crisis.

De video van de uitreiking vind je hier.