Nieuws

The Pitch

The Pitch

De nieuwe Muziekhub van West-Nederland

GoWest! is de nieuwe Muziekhub van West-Nederland: een samenwerkingsverband tussen toonaangevende popkoepels, festivals, podia, oefencentra, popopleidingen, kennisinstellingen, media en makers. Wat we doen? In het nieuwe project The Pitch werken we aan de ondersteuning van jonge makers zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Zo werken we samen aan een bloeiende hiphopscene in de regio’s Zuid-Holland en Noord-Holland. Met dit regio-overschrijdende samenwerkingsverband voor hiphop talent, zangers, mc’s en producers m/v/x in West-Nederland, maken ambitieuze en onderscheidende makers in deze scene kans op een uniek 1-jarig coaching-traject op maat. 

Why?
Wij geloven in talent. Ook draagt de groei van jonge muzikanten bij aan de algehele bloei en professionalisering van de muziekscene in onze regio. Een regio waar tot dusver iedereen autonoom moet opereren en er nauwelijks bovenregionale samenwerkingsverbanden tot stand zijn gekomen. Tot nu: MuziekHub GoWest! wil met The Pitch een professionaliseringsslag maken door diverse activiteiten en doorstroommogelijkheden aan te bieden, waarin talentvolle muzikanten hun plek krijgen en zich kunnen doorontwikkelen.

When?
Alle partners binnen The Pitch organiseren kennis- en netwerkevents. Het eerste kennisevent, over de marketing van releases, vindt plaats op 20 mei in De Doelen (georganiseerd door Popunie). Daarnaast zijn er events over onder meer artist branding en muziekrechten. Check onze agenda voor alle evenementen.

How?
The Pitch beslaat een traject dat is opgebouwd uit drie onderdelen: de selectiefase, ontwikkelfase en presentatbiefase. 

  1. De selectiefase: waarin we op zoek gaan naar de grootste talenten uit de hiphopscene uit West-Nederland. Dat doen we op verschillende manieren. Naast diverse lokale wervingstrajecten en masterclasses, vindt voor kandidaat-deelnemers in heel de regio op 9 juni het interregionale The Pitch XL plaats in de Melkweg (Amsterdam). Hier krijgen potentierijke makers de kans hun demo een-op-een te pitchen bij industrieprofessionals en hun kennis te verreiken met informatie over diverse onderwerpen als streaming, projectsubsidie en contractonderhandelingen.
  2. De ontwikkelfase; waarin 10 geselecteerde acts (5 uit elke provincie) aan de hand van een door hun zelf opgesteld ontwikkelplan een individueel coachings- en begeleidingstraject krijgen van minimaal één jaar. Het traject bestaat uit twee sporen: artistiek en zakelijk. Elke act wordt individueel begeleid en ontvangt een werkbudget van € 10.000,-, dat in samenspraak met de coach wordt ingezet.
  3. De presentatiefase: waarin de geselecteerde acts zichzelf presenteren met nieuwe recordings en optredens op gerenommeerde podia en festivals.

Go West is een samenwerkingsverband tussen de popkoepels met talentontwikkeling als (kern)taak: Popunie (Rotterdam en Zuid-Holland), Popradar (Den Haag), GRAP (Amsterdam), NH-Pop (Noord-Holland), het hiphop kenniscentrum en platform Aight (Haaglanden) en het presentatiepodium Melkweg (Amsterdam).  

Muzikantendag 2024

Muzikantendag 2024

Laat je ontdekken!

De Muzikantendag is terug, en hoe! Zaterdag 1 juni 2024 is het weer tijd voor het kennisdeling- en netwerkevent van de Nederlandse muziekindustrie. Die dag kunnen ambitieuze muzikanten zich laten ontdekken, nieuwe kennis op doen en andere muzikanten en professionals uit de muziekindustrie ontmoeten in onze vertrouwede thuisbasis: Melkweg Amsterdam. Het is dé plek om informatie in te winnen over het professionele leven van een muzikant en de volgende stap te zetten in je carrière. Met een gloednieuw programma bomvol met panels, flitscolleges en clinics kan de beginnende muzikant zijn/haar/hen hart ophalen.

De Muzikantendag is een succesformule gebleken waar we dit jaar, na een uitverkochte editie, niet te veel aan sleutelen qua opzet, maar wel blijven innoveren in de inhoud. Daarmee faciliteert de Muzikantendag de kennisbehoefte van de Nederlandse opkomende artiest met diverse panels over verschillende onderwerpen. Zo is onder meer Music Rights on Tour weer van de partij en hebben we een interessante keynote om de dag mee te openen. In de flitscolleges komen onderwerpen als diversiteit en inclusie, de weg naar Noorderslag en TikTok voorbij. Binnenkort maken we het programma bekend.

Met de belangrijkste mensen van de industrie op één plek is de Muzikantendag de perfecte gelegenheid om je act een kickstart te geven. Kortom: een must visit voor iedere muzikant. Leden van Buma/Stemra kunnen - na registratie bij Buma/Stemra - gratis naar de Muzikantendag. Tickets zijn nu te koop via de website van de Melkweg en 
deze link.
 

Demospreekuren
Ook dit jaar zijn er meer dan 1000 luisterbeurten door muziekprofessionals. Boekers, managers, platenmaatschappijen, journalisten, publishers, pluggers, radiomakers en programmeurs zitten klaar om the next big thing te ontdekken en feedback te geven aan muzikanten, zodat die hun muziek naar een hoger niveau kunnen tillen. 

Met vertegenwoordigers van o.a. Mojo, V2, Sony Music Publishing, Friendly Fire, Warner Chapell Music, NPO 3FM, BMG, Spotify en Popronde hebben we meer dan 70 professionals voor je klaar zitten. De Muzikantendag biedt optimaal de ruimte muziek te pitchen aan de muziekindustrie. De dag wordt zoals altijd afgesloten met het demopanel waarin voor een volle Melkweg diverse demo’s voorbij komen en beoordeeld worden door meerdere professionals vanaf het podium. 


De Muzikantendag wordt gepresenteerd door Buma/Stemra en georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP, in samenwerking met POPnlSenaMusicMakerInterfaceDe BassistGitaristSlagwerkkrantPopronde en de Melkweg.

Muziekconferentie No Man's Land maakt programma compleet

Muziekconferentie No Man's Land maakt programma compleet

Woensdag 6 december in TivoliVredenburg

Op woensdag 6 december staan de bovenzalen van TivoliVredenburg volledig in het teken van de elfde editie van muziekconferentie No Man’s Land, en het showcase evenement in de avond. Met de toevoeging van een hele rits nieuwe namen voor de conferentie, waaronder Blanks, Pitou en Nnelg is het programma nu helemaal compleet. No Man’s Land biedt een programma vol panels, inspiratiesessies, showcases, workshops en spreekuren voor muzikanten, studenten, professionals uit de muzieksector en beleidsmakers.

Het belang van creativiteit
Artiest en multidisciplinaire ondernemer Akwasi gaat in gesprek met makers die ieder hun eigen redenen hebben om een creatieve onderneming te starten. Samen onderzoeken we wat er ten grondslag ligt aan creativiteit, en welke waarde dit heeft voor de sector en de maatschappij als geheel.

Als er één artiest was die met haar geëngageerde stem licht heeft geworpen op seksisme, racisme en misbruik in de muzieksector is dat Sinéad O’Connor. Shishani Vranckx brengt een ode aan O'Connor in de door haar gecureerde sessie ‘Nothing Compares 2 U’. Hierin onderzoeken de panelleden hoe we verder kunnen bewegen richting een voor iedereen toegankelijke sector.

De muzikale cashflow
Met Rocco Hueting (De Staat | Wetenschapper), Anne Breure (Theater Utrecht | Kunsten ’92) en Dennis Stam (Ministerie OCW) bespreken we de cashflow van politiek niveau naar de maker. Op welke manier wordt het geld verdeeld en wat gaat er in de komende tijd veranderen? We kijken hoe we zo solidair mogelijk om kunnen gaan met de beperkte middelen.

Ontwikkelingen en kansen
Op No Man’s Land gaan we verder in op nieuwe ontwikkelingen in de sector. Blanks vertelt hoe hij zijn carrière een boost heeft gegeven via het groeiende muzikale platform YouTube. In Studio Pandora zullen The Live Coaches tijdens No Man’s Land drie live-afleveringen opnemen over ontwikkelingen van hun gelijknamige podcast, met Scott Beekhuizen (Prins S. en de Geit), Pitou en een Q&A met het publiek. Artiest en creatief ondernemer Nnelg gaat in gesprek met de muziekrechtenorganisaties tijdens de Music Rights on Tour. Daarnaast hebben we het tijdens “AI En Creativiteit: Muzikale Revolutie’’ over de opkomst van ChatGPT en de manieren waarop je AI kunt inzetten als tool voor je muzikale carrière.

Muzikaal platform voor nieuw talent
Voor aanstormende artiesten is er weer volop ruimte om nieuwe muziek te presenteren aan professionals uit de muzieksector, tijdens de No Man’s Plug en de FunX Demopitch. Vanaf 19.00 uur kun je tien veelbelovende acts bewonderen tijdens het No Man’s Land Showcase Evenement. Het programma, aangedragen door muziekopleidingen en productiehuizen, bestaat uit Droom Dit, XILLAN, Cloud Cukkoo, Muylike, Hiqpy, Naomi Seine, NABER, puntjudith, Calundé en Rob Feather. De showcases vinden plaats in Cloud Nine en Club Nine in TivoliVredenburg.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.2023nomansland.nl 

No Man's Land presenteert eerste onderdelen programma 2023

No Man's Land presenteert eerste onderdelen programma 2023

Op woensdag 6 december vindt de elfde editie van No Man’s Land plaats in de bovenzalen van TivoliVredenburg in Utrecht. De conferentie bestaat uit panelsessies, workshops, inspiratiesessies, spreekuren en demopanels en biedt een passend programma voor aanstormende en gevestigde artiesten, studenten, muziekindustrieprofessionals en beleidsmakers. 

De conferentie wordt afgetrapt met een keynote van de creatieve duizendpoot Akwasi. Een spraakmakende en inspirerende maker, die zich met zijn werk altijd inzet voor maatschappelijke thema’s. Hij vertelt over zijn makerschap en de drang om dit in te zetten voor een solidaire omgeving. No Man’s Land 2023: Op basis van solidariteit. Met dit als startpunt creëeren we gezamenlijk een omgeving waarin de positie van talentvolle makers centraal staat.

SAMENWERKINGEN ACHTER INDRUKWEKKENDE SHOWS
No Man’s Land verwelkomt het team van Goldband. De managers, boekers en creatives gaan in op de organisatorische zaken rondom een van de snelst groeiende acts van de afgelopen jaren. Verder praat rapper, producer en theatermaker Elmer met Paradiso Melkweg Productiehuis over cross-overs maken binnen de pop. Deze spraakmakende artiest stond vorig jaar al op het showcasefestival van No Man’s Land en heeft optredens op onder andere Lowlands en Pukkelpop achter de rug. Daarnaast krijgen we een inkijk in de Ableton Live set-up van Froukje door toetsenist en musical director Julius van Eijs. Hoe werk je samen richting een show op hoog niveau?

CONCRETE TOOLS VOOR ARTIESTEN EN ASPIRANT MUZIEKPROFESSIONALS
No Man’s Land biedt makers handvatten om zelf aan de slag te gaan. Zo kun je alles leren over het pitchen van je muziek tijdens de crash course Spotify For Artists en leer je onderhandelen over je gage. Verder neemt de Nederlandstalige indiefolkband De Toegift je mee in hun maak- en schrijfproces en biedt Music Declares Emergency praktische tips over hoe je als artiest of muziekindustrieprofessional je ecologische voetafdruk kunt verkleinen. 

SHOWCASES EN NIEUW TALENT
Tijdens de dag is er ook ruimte voor nieuw, authentiek talent. Je kunt je laten fascineren door de VR-installatie van Nemo Vos en de warme R&B en soul-sound van de Soedanees-Nederlandse artiest Hatoon. Ook onderzoeken we de verschillende routes voor talentontwikkeling en kijken we naar hoe we het veld beter kunnen inrichten voor de artiesten van de toekomst. Aansluitend op de conferentie kun je de tien meest veelbelovende acts van 2023 bewonderen tijdens het No Man’s Land Showcase Evenement. 

Binnenkort wordt de rest van het programma en de artiesten bekendgemaakt. Tickets zijn verkrijgbaar via www.2023nomansland.nl | Young Professional Tickets (t/m 25 jaar) kosten €25,00 en Regular Tickets kosten €35,00. Voor het Showcase Evenement zijn er ook aparte tickets verkrijgbaar, deze kosten €10,00.

Foto: Nathan Reinds